Recent Posts

Pages: [1] 2 3 ... 10
1
The Depository Trust & Clearing Corporation atau DTCC mengeluarkan laporan setiap tahun mengenai kestabilan sistem kewangan global dan telah melakukannya setiap tahun sejak tahun 2013. Ia menerangkan laporan ini dalam istilah ini:

"[T] dia DTCC Systemic Risk Barometer Survey berfungsi sebagai pemeriksaan nadi tahunan untuk mengawasi risiko yang ada dan muncul yang mungkin memberi kesan kepada keselamatan, ketahanan dan kestabilan sistem kewangan global. Ia direka untuk membantu mengenal pasti trend dan memupuk dialog seluruh industri mengenai potensi ancaman terhadap kestabilan kewangan. "

Laporan tahun ini mungkin kelihatan peminat Bitcoin dan pelukis seperti yang sepatutnya keluar pada 2013, ketika Mt. Gox dan peristiwa yang berkaitan telah mengguncang asas-asas cryptocurrency sebagai wahyu yang mengelilingi kematiannya menjadi terang dan harga turun dari $ 1,000, secara perlahan-lahan menjangkau beberapa tahun kemudian. Kerana dalam laporan tahun ini adalah berita gembira daripada Stephen Scharf, Ketua Pegawai Keselamatan DTCC [penekanan ditambah]:

"Peningkatan kebimbangan mengenai kesan fintech terhadap risiko sistematik menunjukkan kesedaran yang semakin meningkat tentang potensi risiko dan menekankan keperluan untuk menilai kedua-dua risiko dan ganjaran yang berkaitan dengan inisiatif fintech. DTCC merangkumi janji bahawa inovasi fintech terus mengurangkan risiko dan mengurangkan kos pasca perdagangan. Tetapi kerana industri terus mengamalkan inovasi fintech, seperti penyelesaian blockchain, AI dan awan, kita mesti memastikan bahawa inovasi tersebut tidak menjejaskan keselamatan dan keselamatan pasaran kewangan global semasa. "

Laporan itu tidak menjelaskan bagaimana blockchain sebenarnya akan melakukan yang bertentangan dengan tujuan yang dimaksudkan, iaitu untuk menstabilkan dan memodenkan sistem-sistem kuno dan legap yang kerap gagal memenuhi tujuan mereka atau lebih buruk, untuk mengatasi pengguna mereka. Kutipan itu adalah ringan dari segi sentimen anti-blockchain, tetapi ia masih bercakap kepada keengganan asas beberapa pihak dalam dunia kewangan lama untuk menyesuaikan diri, memodenkan dan meneruskan perubahan-perubahan yang akan timbul tanpa mengira jika mereka masuk atau tidak .

Laporan ini mempunyai beberapa metrik menarik lain di dalamnya, juga. Bilangan orang yang melihat "saling hubungan" sebagai risiko sistemik untuk membiayai turun 8% sejak tinjauan tahun lepas, sementara peratusan orang yang melihat Brexit sebagai berpotensi bermasalah meningkat sebanyak 11%. Hutang yang berlebihan adalah untuk kali pertama termasuk dalam laporan itu, dan 28% responden menyenaraikannya di antara lima kebimbangan utama mereka.

Pautan asal: https://www.ccn.com/blockchain-is-a-systemic-risk-for-financial-industry-dtcc-exec/amp/
2
Hacker telah mencipta satu cara baru untuk mencuri mata wang kriptografi anda. Kali ini, mereka menjalankan kempen pengimbasan besar-besaran untuk memilih dompet dan pelombong Ethereum dengan kelemahan tertentu.

Setiap laporan mengenai ZDNet, penggodam crypto mensasarkan dompet Etherum dan peralatan perlombongan melalui peranti dengan pelabuhan yang terdedah 8545, port standard untuk antara muka JSON-RPC - API programatik yang terletak pada peranti tempatan dan boleh digunakan untuk pertanyaan untuk perlombongan - maklumat yang berkaitan.

Pemaju Ethereum memberi amaran kepada pengguna tentang bahaya mengekspos antara muka JSON-RPC apabila menggunakan peralatan perlombongan dan perisian Ethereum, mengarahkan pengguna untuk membolehkan kata laluan untuk antara muka atau mengaktifkan firewall untuk menapis trafik internet yang datang ke pelabuhan yang terdedah.

Dengan reka bentuk, antara muka JSON-RPC tidak datang dengan kata laluan lalai. Ia bergantung pada pengguna menetapkan satu, yang jarang mereka lakukan. Untuk dompet Ethereum atau peralatan perlombongan yang pelabuhan dibiarkan didedahkan di internet, penggodam boleh menghantar arahan kepada API dan memindahkan dana dari jauh dari dompet.

Laporan itu menyatakan bahawa pengeluar rig perlombongan dan pemaju dompet Ethereum telah melakukan sedikit untuk menghadkan kerosakan yang disebabkan oleh antara muka bermasalah ini dengan memberi amaran pengguna keperluan untuk menambah kata laluan. Yang lain telah melancarkan laluan melampau sama sekali, tetapi kerana ini bukan satu usaha yang bersatu padu, masalah itu berterusan.

Walaupun terdapat banyak kempen pengimbasan Ethereum dalam tempoh dua tahun yang lalu, ini adalah imbasan kali pertama dilaporkan dalam pasaran beruang. Malah, laporan itu menyebut data dari Tory Mursch, pengasas bersama Bad Packets LLC, yang memberitahu berita bahawa kempen imbasan tiga kali ganda pada bulan Disember, berbanding bulan lepas, ketika harga stabil.

"Walaupun harga cryptocurrency terhempas ke dalam longkang, wang percuma masih bebas, walaupun jika ia satu sen sehari," katanya.

Apa yang membuat imbasan ini sukar dipercayai adalah betapa mudahnya seseorang dapat memperoleh alat yang diperlukan untuk mengeksploitasi pelanggan Ethereum melalui pelabuhan yang terekspos 8545. Menurut laporan lebih daripada 4,700 peranti, kebanyakannya terdiri daripada rig perlombongan Geth dan dompet Paritas, adalah peranti yang paling rentan mendedahkan antara muka mereka kepada penceroboh.

Tahun lepas, penggodam mencuri $ 32 juta dalam keadaan lemah dalam dompet berbilang tanda tangan Parity, yang membawa kepada pasukan pembangunan mengarahkan pengguna yang memegang ETH dalam pelanggan dompet Pariti untuk memindahkan dana mereka ke alamat yang selamat.

Pautan asal: https://www.ccn.com/psa-if-you-mine-ethereum-youre-a-target-for-crypto-hackers/amp/
3
Setiap kali anda menukar Bitcoin kepada apa-apa, sama ada barangan atau perkhidmatan, cryptocurrency lain, atau bahkan bayaran cukai, ia mungkin menjadi acara yang boleh dikenakan cukai, bergantung kepada peraturan tempatan anda. Ia bukan sesuatu yang banyak memikirkan tentang ketika menjalankan kehidupan sehari-hari mereka, tetapi penalti berpotensi dapat curam untuk pengelakan cukai. Node40 adalah sebuah syarikat yang mula-mula memulakan hosting Dash Masternodes dengan bayaran - dan mereka masih melakukan ini - tetapi kemudian menyedari bahawa latar belakang mereka sebagai coders berpotensi dapat membantu orang-orang di industri blockchain AS dengan tepat menilai liabiliti cukai cryptocurrency mereka.

Node40 adalah salah satu daripada beberapa pembekal di ruang angkasa, setelah mengembangkan sejumlah jumlah QuickBooks untuk token blockchain.

CCN bercakap kepada Perry Woodin dan Sean Ryan, pengasas bersama syarikat itu, baru-baru ini mengenai peningkatan yang ketara dalam permintaan produk mereka sejak Bitcoin meletup tahun lepas dan beribu-ribu rakyat Amerika, berpotensi berjuta-juta, memasuki pasaran cryptocurrency untuk kali pertama . Dalam pandangan Sean, terdapat kekurangan pendidikan yang menyedihkan di kalangan orang-orang krusta berkenaan dengan liabiliti dan beban cukai mereka kepada kerajaan AS.

"Jika orang berurus niaga dalam mata wang digital, penting bagi sesiapa yang memahami bahawa terdapat kewajiban cukai di pihak mereka. Sama ada mereka membayar cukai atau sama ada mereka peniaga hari cuba menjadikannya lebih besar dalam dunia crypto - tidak mengapa. Bila-bila masa anda berinteraksi dengan mata wang digital, penting bagi orang memahami terdapat tanggungan cukai. "

Perisian ini membolehkan pengguna mudah mengintegrasikan dengan pertukaran crypt dan dompet yang mereka gunakan, menentukan nilai-nilai yang didagangkan dan apa yang perlu dilaporkan. Ia memperkemas proses untuk pengguna, yang mungkin sukar untuk menentukan berapa jumlah yang sebenarnya didagangkan. Ryan percaya bahawa 1099-K membentuk peniaga-peniaga yang akan menerima dari pertukaran dalam musim cukai seterusnya akan agak tidak tepat, tidak memberitahu keseluruhan cerita, dan syarikatnya boleh membantu orang dengan membolehkan mereka mempunyai gambaran yang lebih terperinci tentang mereka sejarah perdagangan. Perry Woodin berkata mengenai bentuk-bentuk:

"Ramai orang akan menerima borang 1099-K tahun ini dari bursa yang telah mereka saling berinteraksi, dan kita tahu bahawa bentuk-bentuk itu mungkin tidak tepat. Sistem kami akan dapat memberikan nombor yang lebih tepat, dan orang mungkin memerlukannya. "

The 'QuickBooks of the Blockchain World'
Node40 mempunyai tiga tier produk, dan pengguna yang hanya mahu perkhidmatan asas boleh mendaftar secara percuma. Pengguna yang memerlukan lebih banyak ciri canggih boleh membayar $ 750 setahun, walaupun sekarang 50% off. Mereka percaya bahawa permintaan untuk produk mereka hanya akan meningkat. Tidak seperti kebanyakan industri blockchain, mereka mengatakan perisian perakaunan cukai tidak bergantung pada prestasi pasaran. Jika Bitcoin turun, orang memerlukannya. Jika harga Bitcoin meningkat, orang memerlukannya lebih.

Sean Ryan berkata bahawa Node40 telah melihat peningkatan yang serius pada tahun ini dalam bilangan akauntan profesional dan firma undang-undang yang mempunyai permintaan daripada pelanggan mereka sendiri mengenai bagaimana menangani cryptocurrency dan kerajaan. Beliau berkata, "Walaupun kami bukan peguam atau akauntan, kami telah mengembangkan produk yang melayani mereka. Apa yang kita lihat adalah peningkatan dalam CPA dan firma undang-undang yang mahu melihat bagaimana kita boleh masuk ke dalam dunia mereka. "

Mengenai subjek pemungut cukai Ohio yang menerima Bitcoin sebagai ganti pembayaran fiat, Ryan mengatakan bahawa ia sebenarnya mewujudkan acara yang boleh dikenakan cukai kepada pengguna, jadi pengguna harus mempertimbangkan sama ada mereka cukup menyimpan dalam bayaran untuk membayar dalam kaedah itu untuk mengimbangi kewajipan yang mungkin diwujudkan di peringkat persekutuan. "Ohio tidak peduli," katanya, menegaskan bahawa dalam beberapa kes, ia boleh memberi manfaat kepada cryptos dengan cara itu.

"Ini adalah tahun yang baik kerana jika saya menerima Bitcoin dari pelanggan saya yang membayar invois Januari saya di Bitcoin, saya menerimanya pada nilai yang sangat tinggi. Katakan $ 8,000. Sekarang harga Bitcoin merosot sepanjang 2018, saya terus mendapat nilai kurang dan kurang. Jadi asas kos apa yang saya terima perubahan. Setiap kali saya menerimanya, ia mempunyai nilai yang berbeza. Jadi pada akhir tahun apabila tiba masa untuk membayar cukai, saya menggunakan Bitcoin yang saya terima di semua pangkalan kos yang berbeza, dan Ohio tidak peduli, tetapi kerajaan persekutuan pasti peduli bahawa saya membuang daripada Bitcoin sekarang. "

Dalam siaran akhbar yang dikeluarkan selepas wawancara kami yang menumpukan pada bagaimana 2018 akan menjadi tahun yang banyak orang melaporkan kerugian kripto untuk mengimbangi liabiliti cukai mereka yang lain, pengasas bersama Perry Woodin berkata:

"Jelas sekali, dengan kejatuhan dalam pasaran cryptocurrency sepanjang tahun 2018, ramai orang akan menimbang sama ada ini adalah peluang yang baik untuk mendedahkan kerugian yang mereka alami. Dengan berbuat demikian, mereka akan mencari untuk mengambil kesempatan daripada kerugian ini untuk mengimbangi liabiliti cukai yang lain. Walaupun tidak melaporkan aktiviti kritikan mereka sehingga sekarang, mereka yang memilih untuk mendedahkan kerugian tahun ini perlu melaporkan posisi kripto mereka setiap tahun dari sekarang, memberi pihak berkuasa cukai jauh lebih baik penglihatan penglibatan kripto rakyat. "

Satu perkara yang pasti: baik cryptocurrency maupun kerajaan persekutuan akan hilang dalam masa terdekat, dan IRS telah menunjukkan kesediaan untuk menyesuaikan diri dengan masa-masa perubahan. Ryan dan Woodin percaya bahawa orang akan lebih sanggup membayar cukai mereka jika mereka mempunyai cara yang lebih mudah untuk berbuat demikian, dan dengan menyelesaikan jurang pendidikan yang merentasi cukai dan kriptografi, mereka akan membantu mewujudkan persekitaran yang lebih saksama dan waras untuk usahawan blockchain untuk beroperasi dalam.

Pautan asal: https://www.ccn.com/bitcoin-tax-confusion-has-accountants-turning-to-specialized-software/amp/
4
Berita / Tidak, Harga Bitcoin Tidak Turun Kerana Ancaman Bom
« Last post by malaysiannews on Today at 02:03:55 PM »
Pada hari Jumaat, ketika harga Bitcoin turun sekitar enam peratus berbanding dolar A.S., beberapa laporan mendakwa bahawa cryptocurrency yang dominan menurun berdasarkan ancaman bom.

Salah satu laporan dari Business Insider Australia, sebagai contoh, menyatakan bahawa setelah serangan e-mel bom ancaman di New York, harga aset crypto mengalami pembetulan.

Argumen Salah terhadap Bitcoin
Kesalahpahaman umum bahawa Bitcoin (BTC) secara bersifat anonim atau mustahil untuk mengesan adalah tidak betul.

Sebagai mata wang konsensus, Bitcoin didasarkan pada rangkaian terdesentralisasi yang dipanggil blockchain yang dikekalkan oleh komuniti sumber terbuka pemaju, penambang, dan operator nod.

Apabila pelombong meluluskan penyelesaian urus niaga dengan menyertakannya dalam satu blok, transaksi itu disiarkan ke rangkaian blok awam melalui nod yang menyampaikan maklumat di seluruh rangkaian.

Melalui penggunaan rangkaian blockchain awam dan alat explorer blockchain, sesiapa sahaja di rangkaian dapat mengesan, mengesan, menilai, dan menganalisis dompet yang menerima transaksi mencurigakan.

Sesetengah pemula seperti tag alamat Chainalysis pada dompet atau transaksi tertentu yang dikatakan berkaitan dengan operasi jenayah dan mengikuti laluan. Sekiranya dompet ditandakan menghantar transaksi ke bursa fiat-to-crypto Know-Know-Customer (KYC), pihak berkuasa boleh meminta pertukaran untuk membekukan dana sehingga penyiasatan berakhir.

Bulan lalu, apabila tawaran duit syiling awal (ICO) yang menaikkan lebih daripada $ 20 juta ternyata penipuan keluar, saluran utama media utama di Korea Selatan memberitahu Upbit, pertukaran crypto terbesar di negara, mengenai keadaan. Hampir selepas menerima maklumat, Upbit membekukan dompet dan dana di dalamnya.

Ketidakupayaan pengendali penipuan keluar untuk membubarkan pegangan Bitcoin mereka ke fiat akhirnya mengetuai kumpulan jenayah untuk mengaku bersalah kepada pihak berkuasa dan membayar balik pelabur yang terjejas oleh penipuan keluar.

Dalam hal ancaman bom New York, di mana individu diminta untuk membayar tebusan Bitcoin, urus niaga itu dapat dikesan kepada kumpulan yang mengeluarkan ancaman sekiranya kumpulan itu cuba menukar cryptocurrency dominan ke dalam dolar AS.

NYPD berkata dalam satu pengumuman rasmi:

"Harap maklum - terdapat e-mel yang diedarkan mengandung ancaman bom yang meminta pembayaran bitcoin. Walaupun e-mel ini telah dihantar ke banyak lokasi, carian telah dijalankan dan NO PERANTI telah dijumpai. "

Selain itu, sekiranya ancaman bom menyebabkan harga Bitcoin menurun dalam keadaan yang tidak mungkin, penamatan penyiasatan itu akan menyebabkan nilai aset itu pulih kerana mendapati tiada peranti yang berkaitan dengan ancaman bom.

Narasi Bad
Kebanyakan kritikan terhadap Bitcoin dengan hubungan dengan kes penggunaan yang berpotensi aset dalam kes jenayah kekal sebagai hujah yang lemah kerana infrastruktur di sekitar kelas aset telah diperkukuhkan dan hampir mustahil untuk menukar BTC ke USD tanpa mencetuskan KYC dan Anti-Wang Sistem pencucian (AML).

Pautan asal: https://www.ccn.com/no-the-price-of-bitcoin-didnt-drop-because-of-bomb-threats/amp/
5
The French financial watchdog, the Financial Markets Regulator (AMF), has blacklisted four more cryptocurrency websites in their ongoing mission to stamp out unauthorized crypto firms.

As news of riots in France batter the world news, the AMF is also using strong-arm tactics to keep then nation’s crypto sector honest and in-check with their latest move.

Official Statement from the AMF on Friday
The AMF is the main watchdog that regulates the French stock market and announced on Friday in an official statement that they have blacklisted a further four cryptocurrency websites. The reasons cited for the blacklisting of the websites are mainly centered on unauthorized investment offerings.

In the official statement, the AMF outlined nine cryptocurrency firms that have been operating without approval from official regulatory bodies in France, with the four websites named on the list.

The AMF also warned potential investors that they should exercise caution when investing in companies that are new and unfamiliar. They went on to say that France has seen a surge of new and unauthorized crypto projects that are yet to seek approval from the regulatory body and that investors should be careful with the un-vetted cryptocurrency websites

Cryptocurrency Websites Blacklisted in France
The cryptocurrency websites blacklisted by the AMF include elos-patrimoine.com. live-crypto.com.net, iminage.com, and infoconso.info.

The AMF has blocked the websites for conducting crypto trading on the domestic front while failing to meet the necessary legal requirements to do so. The AMF statement said:

Quote
“It is warning the public against several companies from offering atypical investments without being authorized to do so”
Blacklisted cryptocurrency websites such as elos-patrimoine.com were allegedly offering monthly returns to investors between 3% and 5% without the authorization to offers guarantees.

The AMF is an independent regulatory body that is there to protect the interests of the public and investors. They basically keep the French crypto markets honest and ensure that crypto-related businesses adhere to the nation’s crypto regulations and maintain order in the marketplace.

Back in September, a regulatory framework for ICOs from the AMF was passed by the French Parliament. The framework was originally drafted back in March to protect those investing in Initial Coin Offerings.

The AMF and French government are working hand-in-hand to keep a lid on the ICO markets to ensure new ICOs are fulfilling their legal requirements. With the AMF now blacklisting unauthorized cryptocurrency websites, it sends out a message that although France welcomes crypto, it is also serious on keeping the sector under control.

Source: https://www.ccn.com/french-financial-watchdog-blacklists-more-cryptocurrency-websites/amp/
6
Call for moderators / Re: Specific Section Mods are needed!
« Last post by wedosgibas on Today at 12:43:10 PM »
Hi, I would love to join a local Indonesian moderator member, I like to organize members, spam, make strict rules.
I have a website and members from several cryptocurrency forums.   :) ;)
7
According to a Cluj, Romania-based newspaper, the case of bitcoin exchange executive Vlad Nistor is much deeper than the simple illegal operation of a cryptocurrency firm. Their most recent report on the case speaks to some much more serious allegations as to the behavior of Vlad Nistor.

More Details Emerge in Bitcoin Exchange CoinFlux CEO’s Arrest
The paper reports that Nistor was part of a group that executed phishing attacks on United States soil between 2014 and 2015 when CoinFlux was just getting started. A total of 14 Romanians have been indicted by federal authorities based out of Kentucky, Vlad Nistor just being one of the more notable due to his business ties and outward appearance as an upstanding citizen.

He is said to have advised some of the active cyber criminals via Telegram and helped them launder the proceeds of their illegal activity. They apparently executed a number of phishing attacks on US soil, some even traveling to the US to better succeed.

From the report (roughly translated):

Quote
“Two of these methods were run online via phishing or through various fictitious sale ads (via eBay or through online platforms ). For example, Romanians were sending e-mails using instant messaging programs or telephone numbers where the user is advised to give confidential data to win certain prizes or was informed that they are necessary due to technical errors that led to loss of original data. A web address containing a clone of the site of a financial or trading institution was indicated in the e-mail.”

After stealing funds from phishing victims, the criminals would use the newly created CoinFlux exchange to wash funds through various crypto methods. That alone would not normally be enough to indict an exchange operator, as most exchanges have some form of user agreement which bans illegal activity and absolves itself of wrongdoing on the part of its clients. Provided they following know-your-customer and anti-money-laundering regulations, they are usually free of responsibility.

However, in the case of Vlad Nistor, according to allegations, he actually advised the phishers on how to dispose of their proceeds using his crypto exchange.

Nistor Extradition Delayed, Others Involved in Progress
The most recent reporting from the Cluj newspaper indicates that the court has given Nistor and his lawyers until Dec. 20 to make arguments as to why he should not be extradited. He appears to be what we would call in the US “free on bond,” but he is currently banned from using bitcoin or any other sort of digital currencies for any reason and must report to the court if they request his presence at any time.

Three criminals in the conspiracy have had their extradition requests approved: Popescu Bogdan-Ştefan, Dobrică Alin-Ionut and Arvat Florin. In the view of the Cluj reporter, the only difference between their actions and Vlad Nistor’s is that they carried out their illegal activities directly on US soil. The work of Nistor’s attorneys and the government of Romania is to determine whether or not Nistor acted in sufficient violation of US laws to warrant an extradition.

Source: https://www.ccn.com/romanian-bitcoin-exchange-ceo-helped-launder-stolen-funds-report/amp/
8
Co-founded by veteran game developer Brian Fargo, Robot Cache will purportedly be the first blockchain-based digital marketplace for video games.

Brian Fargo Launches Blockchain-Based Steam Competitor
The PC games platform is set to launch sometime in 2019 but has already signed up 22 publishers and 700 games for its blockchain-based competitor to Steam.

Robot Cache has several unique features. It plans to offer the option for game users to re-sell their game purchases and mine a “virtual currency” called IRON when their machines aren’t in use.

Lee Jacobson, CEO of Robot Cache, told VentureBeat:

Quote
“Reselling games is huge, with the publishers getting a cut, and gamers being able to make money. Some users want to monetize their digital library. They can play a game for a few months and then sell it back. Then they can use it to buy more games.”
The new platform has also committed to giving game publishers and developers in the region of 95% of the value of new game sales. In comparison, Steam gives back 70%.  Selling used titles on Robot Cache will still reward the publisher with 70% of the revenue and give the gamer 25%.

Robot Cache is based in San Diego, California, and co-founder Brian Fargo has also created game developers Interplay Entertainment and InXile Entertainment. He has delivered titles for Activision and Apple and directed the wildly popular “Wasteland” RPG.

So far, the platform’s Partner Portal for game publishers to register is open, and it hopes to offer a combination of big and indie labels.

The latest publishers to join Robot Cache include 1C Publishing, Bigben Interactive, Ci Games, Dankie, Devolver Digital, Headup, Hyperkinetic Studios, Revival Productions, and Running with Scissors. They join 14 others. Jacobson says Robot Cache is talking to “everybody in the industry” and that the platform will “have the largest launch library in the history of video games.”

IRON Won’t be a Cryptocurrency
The company had planned to create an ERC20 token called IRON but has shelved those plans as the U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) cracks down on utility tokens and initial coin offerings (ICOs). Jacobson explained to VentureBeat:

Quote
“We didn’t want to go down that road of upsetting governmental authorities.”
IRON will instead be a virtual token limited to the Robot Cache platform, any IRON users “mine” on the platform can be used to pay for game titles.

The SEC classes most ICO tokens as securities, despite the increase in the use of the term utility token. It has promised to look at each ICO on a case by case basis, deterring even credible ICOs from launching due to the complication of securities legislation. The latest statistics on ICOs may also indicate that the funding model is a dying trend.

Source: https://www.ccn.com/wasteland-directors-new-blockchain-gaming-store-signs-up-22-publishers/amp/
9
Facebook has embarked on an aggressive hiring spree to woo crypto experts to expand its blockchain group amid speculation that the social media monopoly is considering launching its own cryptocurrency.

Facebook formed its blockchain unit in April 2018 with David Marcus, the former president of PayPal and VP at Messenger. Marcus is a longtime cryptocurrency advocate and a former board member at Coinbase, the largest US-based cryptocurrency exchange.

FB’s blockchain group now has 40 employees — including a half-dozen ex-PayPal executives that Marcus poached from his former employer, Cheddar reported.

FB Eyes Blockchain-Based Payment Product
The secretive unit includes people who have worked on Google Pay and Samsung Pay, a mobile payment and digital wallet service from Samsung — the world’s largest manufacturer of semiconductors and smartphones.

“They’ve been very quiet about what they’ve been working on, very stealthy,” said Cheddar’s Alex Heath (video below). “But it’s definitely going to be some kind of blockchain-based cryptocurrency payments product.”

Facebook is also considering launching a cryptocurrency that would enable its 2 billion users around the world to make electronic payments without the need for a traditional bank.

“They’ve already got policy people in D.C. to ramp this up,” Heath said.

Accordingly, Facebook is trying to hire crypto-savvy engineers, product managers, academics, and legal experts to expand its blockchain group.

“They’re actively, actively recruiting,” said Cheddar’s Alex Heath. “They’re also trying to scoop up crypto start-ups that are at the white-paper level, which means they don’t really even have a product yet.”

Facebook Is ‘Going Really Hard’ After Recruits
Health said Facebook is in hot pursuit of gifted recruits because the talent pool is relatively shallow since the crypto ecosystem is still in its infancy.

“The talent in this industry is so finite, and there are so many big players wanting these talented cryptographers and academics,” Heath said. “So Facebook is going really hard at them. And they’re having difficulty.”

Facebook is having a lot of trouble with their recruiting efforts due to its numerous recent data-privacy scandals that have eroded the public’s trust in the corporate juggernaut.

‘A Lot of People Don’t Trust Facebook’
“A lot of people obviously don’t trust the Facebook brand right now, especially people in the crypto/blockchain world,” Heath said. “A lot of them got into this industry because of the centralization and the data misuse of companies like Facebook.”

Many users are furious after learning that Facebook has been selling their personal data — without their consent — to third parties for profit.

Facebook CEO Mark Zuckerberg has apologized for the debacle, but the damage to his credibility and to Facebook’s brand continues to reverberate.

“So the idea of Facebook creating a cryptocurrency and a digital economy within its ecosystem is either incredibly exciting — if you talk to some people — or one of the scariest things in the world, if you talk to others,” Heath said. “It’s very polarizing, but they are actively building this up. I think we can expect to see Facebook buy some companies up in the crypto space in the next year.”

Source: https://www.ccn.com/facebook-aggressively-hiring-blockchain-devs-discussed-launching-cryptocurrency-report/amp/
10
In January of last year, the U.S. stock market went through one of the largest bull markets in recent history, with technology stocks like Alphabet and Apple achieving record high numbers.

Within the past two years, the stock price of Apple (AAPL) increased from $115 to $165, by 43.7 percent. Alphabet (GOOGL), the parent company of Google, saw its share price surge from $792 to $1,071, by 32.7 percent.

During the same period, the Bitcoin price increased from $1,000 to $3,155, by 215 percent, even after an 85 percent plunge in value.

Critics: Bitcoin Will go to Zero
As the price of Bitcoin (BTC) dropped substantially against the U.S. dollar, outspoken critics against the digital currency have started to claim that Bitcoin will inevitably reach zero by losing all of its value.

However, such a claim disregards the abnormally strong rally of Bitcoin in the previous year during which its value increased by more than 1,850 percent against the USD, from $1,000 to $19,500. In any market, a rally of a similar magnitude is often followed by a long-lasting downtrend and a several-month-long consolidation period.

Every market goes through a bull and a bear cycle. In 2018, the Dow Jones and most tech major stocks in the likes of Apple, Alphabet, and Facebook deleted all of their yearly gains amidst an intense market sell-off.

As Balaji Srinivasan, the CTO of multi-billion dollar crypto asset brokerage Coinbase said:

Quote
“The reason this thing [cryptocurrencies] really had legs was after 2011 when there was a bubble and it went up, and it came down, and it didn’t go to zero. It kind of stabilized and kept coming back up. Around that time was basically when I said ‘okay, this is going to stick around, it’s got legs, it’s not going to zero.’ That was kind of a buidl year. We have this kind of bubble-crash-build phases in crypto, and that is really when i start to get involved.”
Fundamentally, the catalysts that fuel the growth of cryptocurrencies and traditional stocks are drastically different. But, all markets similarly go through bear and bull cycles, especially following an abnormal rate of growth that cannot be sustained in the long run.

Apple has gone through four major corrections in the past 11 years with every drop averaging at around a 30 percent decline in share price. In contrast, Bitcoin has experienced five major corrections with every drop averaging at nearly 85 percent. And, on average, it took the dominant cryptocurrency 65 weeks to recover and achieve a new all-time high.

Markets move solely based on the demand from investors, and if investors deem a large rally cannot be maintained throughout the years to come, even some of the largest markets can experience steep sell-offs as seen in the performance of the Dow Jones in the past week.

Argument is Wrong
Bitcoin could take a longer time to recover than in previous years because the market is more structured and a big portion of the mainstream is already aware of the asset class.

But, it is inaccurate to claim that the asset could drop to zero because of its 85 percent decline in price this year because, in the previous year, it demonstrated a 1,850 percent gain and a major correction was expected after such a large movement.

Source: https://www.ccn.com/downturn-or-not-bitcoin-has-still-outperformed-apple-since-last-january/amp/
Pages: [1] 2 3 ... 10